Havaintoja: Rauhanpalkinto ja maaseudun rauhaa ilman poliisia

• Ruuhkavuosiaan elävät punavihreät kaupunkilaiset haaveilevat elämästä maaseudulla. Mielikuvissa maalla on rauhallisempaa, aidompaa, seesteisempää. Siellä lapsetkin olisivat turvassa. Käsivarren Lapista lähtee viimeinen poliisi, uutisoi HS heinäkuussa. Lähin poliisi on Muoniossa, josta on 200 kilometria Kilpisjärvelle. Takamailla vallitsee vahvimman laki, eivätkä ne vahvimmat ole koskaan naisia tai lapsia. (Laura Saarikoski)

• Rauhaa Berliinistä Balkanille. Euroopan hippiunioni. Rauhaan, rajattomuuteen ja yhdessä tekemiseen uskova Euroopan unioni on kaikkien aikojen suurin hippiliike.

• Saksan pääkaupunki Berliini oli raunioina syksyllä 1945. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman kertoi Pariisissa 1950 hallituksensa pyrkivän aloittamaan Euroopan poliittisen yhdentymisen. Itäsaksalaiset sotilaat aloittivat Berliinin muurin rakentamisen piikkilangalla 13. elokuuta 1961. Muurin rakentaminen betonoi Euroopan kahtiajaon lähes 30 vuodeksi. Länsi-Euroopan viimeiset diktatuurit, Portugal, Kreikka ja Espanja, kaatuivat vuosina 1974-75. Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989. Entisen Jugoslavian hajoamissodat järkyttivät Eurooppaa koko 1990-luvun. Suomi liittyi yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa EU:hun 1. tammikuuta 1995. Suomi ja 11 muuta jäsenmaata ottivat yhteisvaluutta euron käyttöön 2002 alussa. Eurokriisi vuoden 2008 jälkeen on koetellut EU:n yhtenäisyyttä enemmän kuin mikään muu tapahtuma unionin historian aikana.

• ”Seison läppärin kanssa pihalla, jotta yhteys pelaisi”, kertoo Kuhmoisissa asuva konsultti.

• Innokkaimmat pääsivät jo hiihtämään Helsingissä. Kivikon hallissa sivakoi avajaispäivänä maanantaina 120 hiihtäjää.

(HS)

Kategoria(t): Havaintoja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s