Päivähoidon sankarit, mutta onko koulussa unohdettu maalaisjärki

• Suomalaiäiti voi valita, jääkö lasten kanssa kotiin. Britanniassa ei ole julkista päivähoitoa. ”Miten onnekas oletkaan, kun sinulla on varaa käydä töissä”, huokasi lapseni leikkikaverin äiti. Hän oletti, että työssäkäyntini kustantaa työssä käyvä mies. Yhden lapsen kokopäivähoito maksaa viikossa 230-270 puntaa, kahdelta lapselta noin 2000 puntaa kuussa… Väittely naisten oikeudesta kokopäivätyöhön käytiin Suomen eduskunnassa syksyllä 1972. Oikeisto oli päivähoitolakia vastaan kotiäitiyden puolesta, vasemmisto lain puolella. Näkyviä nimiä päivähoitolain puolesta olivat muun muassa Pirkko Aro, Kati Peltola, Jutta Zilliacus, Liisa Vasama, Alli Lahtinen, Pirkko Työläjärvi, Erkki Tuomioja, Arvo Salo, Holger Rotkirch, Ilkka Taipale ja Tarja Halonen. (Laura Saarikoski)

• Kiinalainen nousuhumala EU:n sydämessä. Euroopan lasi loiskahti talouskriisissä puolityhjäksi, Kiinan on täyttymässä. Kiinasta tulevat rahat, mutta Eurooppaan vetää kulttuuri. Maailman uusjako kiteytyy Bordeaux’n viinialueella Ranskassa, jossa kiinalaissijoittajat sijoittavat tulevaisuuteen ostamalla linnoja. Wang estelee, kun avustaja yrittää laskea pomonsa helteessä ylöskäärimiä hihoja. ”Älä peitä Cartieria.”

• Hautajaiset seis, vainaja puuttuu. Maailmanlopun hourupäät ovat jo kuoppaamassa EU:ta. Vanheneva Eurooppa hiipuu hitaasti, mutta säilyy suurvaltana vielä vuosikymmeniä. (Riku Jokinen)

• Yhdysvallat väkiluku 314 miljoonaa. Euroopan unioni väkiluku 503 miljoonaa. Kiina väkiluku 1347 miljoonaa.

• Yhdysvallat ydinaseiden määrä noin 8000. EU ydinaseiden määrä 525. Kiina ydinaseiden määrä noin 240.

• (Rehtori Jari) Andersson hämmästelee, onko koulussa unohdettu maalaisjärki. Jos oppilas heittää ruokalassa lautasen lattialle, häntä ei saa panna siivoamaan jälkiään.

• Norwegian: Personal i Finland har estniska villkor

• Det är ofattbart att det inom EU finns flera skattparadis, det största av dem London City (Susanna Ginman)

(HS,HBL)

Kategoria(t): Havaintoja Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s