S(u)omessa äänestetään, toteutuuko tasa-arvo?

Kun seuraa aktiivisesti sosiaalista media, tulee helposti sokeaksi ja alkaa jo ajatella, että sosiaalinen media on kaikki, mitään ei enää tapahdu sosiaalisen median ulkopuolella ja kaikki ovat sosiaalisessa mediassa (elleivät ole muuten vaan kirjoittamassa vihaisia kommentteja webbijulkaisujen keskustelupalstoilla).

Saadakseni jonkinlaisen rationaalisen otteen, mikä on sosiaalisen median kattavuus erityisesti vaalien näkökulmasta, keräsin dataa ikärakenteesta (Tilastokeskus) ja Facebook-käyttäjistä ikäryhmittäin (socialbakers.com). Yhdistämällä nämä tiedot saadaan seuraava Excel (!) – taulukko:

Eli, äänioikeutetuista Facebookissa on n. 1.7 miljoonaa, sen ulkopuolella 2.4 miljoonaa. Äänestäneitä presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella oli n. 3 miljoonaa.

Yli 55-vuotiaista sosiaalisen median ulkopuolella on n. 1.5 miljoonaa ihmistä eli n. 89 %! 18-54-vuotiaistakin n. 36 % on edelleen sosiaalisen median ulkopuolella.

Varmaankin nämä olivat ensimmäiset vaalit, jossa sosiaalista mediaa on käytetty näinkin paljon ja selittänee jonkun verran pienentyneitä mainosbudjetteja, mutta suurimmalle osalle ihmisiä sosiaalisen media pössötyksellä ei ollut mitään merkitystä ja varsinkaan ehdokasvalintaan. Se mihin sosiaalinen media on vaikuttanut, on mielipiteiden kärjistyminen, nettiin kirjoitetaan aivan toisella tavalla kuin kasvokkain puhuttaisiin. Samalla nettimedian mielipidetiedusteluja (Ilta-Sanomat, Iltalehti, maakuntalehdet, vaalikeskustelut) käytetään ”galluppeina”, joilla pyritään ohjaamaan äänestäjien mielipiteitä – voittajan puolella on aina kiva olla. Ulkopuolelle on jätetty erityisesti varttuneempi kansanosa, heille tarjotaan nämä somesukupolven mielipiteet, heidän mielipidettään ei kysytä.

Näillä parametreilla Paasikivestä ei koskaan olisi tullut presidenttiä. Toisaalta, en tiedä olisiko Paasikivi ollut kiinnostunutkaan enää puolivallattomasta presidentinvirasta.

Kategoria(t): Havaintoja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s