Mätää Kreikanmaalla

Jo lyhyellä Ruotsinmatkalla huomaa, miten suomalainen lehdistö on taantunut copy/paste -asteelle. Jos haluat tietoa Kreikasta, lue vaikkapa ruotsalaisia lehtiä.

Kas tässä muutamia otteita:

John Yfantopoulos on mies, joka tietää kaiken Kreikan kriisistä. Hän asuu suuressa huvilassa Ekalissa, yhdessä Ateenan rikkaimmista alueista. Täällä monilla on oma uima-allas, mutta harvat ovat maininneet sen veroilmoituksessaan. Veroviraston korruptioyksikkö analysoi satelliittikuvat ja löysi 16974 uima-allasta, kun kiinteistöverotuksen mukaan niitä olisi 324.

Yfantopolos tuntee esimerkin hyvin, yksi monista kreikkalaisista verovilpeistä.

Kreikka on stalinistinen maa, sanoo Yfantopoulos. Kaksi pääpuoluetta on jakanut EU-tuet julkisille instituutioille, yrityksille ja maanviljelylle niin, että se on suosinut puolueita ja niiden jäseniä, ei Kreikalle kokonaisuutena.

’He ovat käyttäneet EU-rahat kontrolloidakseen maata, ei kehittääkseen sitä’.

Murhauhkaus – poliitikoilta

Yfantopoulos oli puheenjohtajana Punaisen Ristin sairaalassa Ateenassa 1980-luvun puolivälissä. Yksi paikallisista Pasokin (sos.dem) johtajista etsi hänet käsiinsä ja sanoi: ”Sinä teet mitä sanomme, muuten katkaisemme kaulasi”.

Sairaalan piti palkata viisi sairaanhoitajaa. Puoluejohto lähetti Yfantopoulokselle 20 nimen listan palkattavaksi. Aluehallinto jätti myös 20 nimen listan. Samoin teki Pasokin sairaalaosasto.

John Yfantopouloksella oli näin 60 nimeä. Hän ehdotti keskustelua siitä, millaisia vaatimuksia hoitajille olisi asetettava. ”Poliitikot nauroivat minulle. Sanoin, että en halua olla tekemisissä asian kanssa. He palkkasivat kymmenen hoitajaa”.

Laskelmien mukaan Ateenan yliopistolla on terveydenhuollossa 40 prosentin yli- tai väärä miehitys. ”Ja se on hyvin varovainen arvio”.

”EU kaatoi maahan rahaa”

Jos Kreikka oli heikko demokratia ennen astumistaan EY:hyn, kuten EU:ta kutsuttiin aina vuoteen 1993 asti, niin tukimiljardit pohjoisen rikkailta jäseniltä vain heikensivät kansanvaltaa entisestään.

”EU kaatoi maahan rahaa eikä kysynyt, mitä Kreikka niillä teki”. Koska puolueet käyttivät rahat suosiakseen omiaan, miljardivirrat hajottivat maata sen sijaan, että olisivat vahvistaneet yhtenäisyyttä”.

Stalinistisessa systeemissä kansalaisten on luotettava yksilöihin ja kontakteihin, ei lakeihin tai sääntöihin.

”Andreas Papandreou, nykyisen pääministerin isä, tapasi sanoa: ”Antakaa kaikki kansalle”. Se oli helppoa EU:n rahoilla. Julkinen sektori kasvoi 700 prosenttia kymmenen vuoden aikana sen jälkeen, kun Kreikka astui EY:hyn 1981. Valtionvakuutusvirastosss oli 17 työntekijää jokaista oikeaa tehtävää kohti. Väkeä sullottiin käytäville ilman istumapaikkaa.

”Minulla oli tuttu finanssiosastolla. Hän olisi helposti voinut hoitaa asiat välittömästi. Kuitenkin hakemuksia makuutettiin pari viikkoa. Miksi? Siksi, että ihmiset, jotka jättivät anomukset, tulivat riippuvaiseksi hänen hyvästä tahdostaan.”

Aikaisista eläkkeistä tuli palkkiosysteemi. Eläkesysteemi oli kaoottinen, 365 instituutiota vastasi yleisistä vakuutuksista. Nykyisin niitä on yhdeksän.

Kreikan keskimääräinen eläköitymisikä on 48, sanoo Yfantopoulos. Toisille eläkkeellejäänti on ollut äärimmäisen edullista, jopa 120 prosentin eläke loppupalkasta.

Useimpien eläke on kuitenkin alhainen, 500-700 euroa kuukaudessa, mutta Kreikan talous ei kestä tätäkään. ”Meidän täytyy mennä 150 euroon, jotta järjestelmä olisi kestävällä pohjalla”.

”Rikkaat eivät maksa veroa”

Useimmat eläkeläiset hankkivat lisätyötä. Kansa työskentelee pimeästi ja verojen maksu on itse asiasss vähentynyt voimakkaasti 2000-luvulla.

”Ainoat, jotka maksavat veroa, ovat keskiluokka ja köyhät, joita voidaan kontrolloida palkansaajina. Rikkaat eivät maksa mitään veroa”.

”Oliko virhe päästää Kreikka EU:hun?” – John Yfantopoulos miettii pitkään ennen kuin vastaa. ”Ei. EU näki Kreikan potentiaalin. Mutta Andreas Papandreou ja hänen seuraajansa tuhosivat vision. Menetimme uskomattoman tilaisuuden tulla eurooppalaisiksi”.

Oliko virhe päästää Kreikka euroon? – ”Kyllä. He eivät kysyneet, mitä me todellisuudessa tuotamme, missä voimme olla apuna. He näkivät vain lukumme, jotka olivat osittain väärennettyjä.”

Tulevaisuus? – ”Kreikka tarvitsee shokin. Meidän on ymmärrettävä, että me ajattelimme ja toimimme aivan väärin. Meidän on muututtava suljetusta, politisoituneesta yhteiskunnasta avoimeksi ja luovaksi ja katsoa, että poliitikot eivät järjestä elättämistämme.”

(Aftonbladet)

Kategoria(t): Havaintoja Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s