Halva den grekiska ekonomin är svart

* I USA har den rikaste procenten fått mer av den samlade inkomstökningen mellan 1979 och 2007 än de undre 90 procenten gemensamt.

* I några länder, som i Grekland, har dåligt skötta statsfinanser med underskott och illa fungerande skattesystem bidragit till krisen. Men i flera av de värst drabbade krisländerna, som Portugal och Irland, var budgetunderskott och statskuld under kontroll bara för något år sedan. Det var krisen som skapade underskotten i de länderna, inte tvärtom. Länderna tvingades rädda bankerna varpå deras statsskulder ökade kraftigt och nu får skattebetalarna betala med nedskärningar och massarbetslöshet.

* Halva den grekiska ekonomin är svart, beräknar parlamentsledamoten Fotis Kouvelis. Till största delen beror det på att folk inte betalar skatt, men gammaldags korruption – mutor, statliga inköp till överpriser där byråkrater får pengar under bordet – utgör upp emot tolv procent av ekonomin.

* Pensionsålder i arbeten som klassas som ”ansträngande” är så låg som 55 år för män och 50 för kvinnor … mer än 600 grekiska yrken lyckades på något sätt bli klassade som ”ansträngande”: hårfrisörer, radioreportrar, servitörer, musiker, och så vidare, och så vidare.

* Skattesvinnet är så enormt, 70 procent av alla läkare, advokater, arkitekter och liknande yrkesgrupper betalar ingen som helst skatt.

(Aftonbladet, Expressen)

Kategoria(t): Havaintoja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s